Bar Instructie juli 2020

Voorbereiding op een bardienst

 

Let op: aanpassingen in de instructie in verband met maatregelen tegen Covid-19 virus.

Extra ingelaste bar-instructie op donderdag 2 en maandag 6 juli van 19.00 -19.30 uur

 

Hoe draai je een (avond)bardienst (19.30 uur tot 23.30 uur) die corona-proof is:

Indien je een avonddienst draait en dus met 2 mensen ingepland bent, maak dan een taakverdeling.

Bijvoorbeeld barmedewerker X staat achter de bar en zet drankjes klaar en rekent af. Barmedewerker Y staat niet achter de bar, maar beweegt zich in het clubhuis en terras en houdt toezicht, regelt (in overleg met de andere barmedewerker) de vaat en poetst de tafels na gebruik.

Als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt; blijf thuis en zorg zelf voor vervanging.

 

Je staat niet met zijn 2-en achter de bar, mits je tot hetzelfde huishouden behoort.

 

Er staan keukenrollen en spuitflacons met schoonmaakmiddel bij de bar en in de keuken.

Eenvoudige schoonmaak taken worden een belangrijk onderdeel van de bardienst, zoals het afnemen van de tafeltjes na ieder gebruik. Dit geldt voor tafels in het clubhuis én de terrassen.
Werkoppervlakten dienen ieder uur gereinigd te worden.

De barbezetting werkt zoveel mogelijk met handschoentjes en dragen een herkenbaar (eigen auto-)hesje of schort (in de kast bij de bier-cel) voor de zichtbaarheid.

Was tenminste iedere 30 minuten de handen conform voorschriften RIVM.

Na iedere dienst gebruikte handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes vervangen. Schone doeken liggen in de kast bij de bier-cel. Vuile doeken in de wasmand leggen.

Bij een avonddienst mag je om 23.00 uur het laatste rondje schenken. Zo heb je nog ruim de tijd om het clubhuis en terras schoon achter te laten voor de volgende dienst.

Het terras wordt ingericht met één duidelijke in- en uitgang en looproutes:

  1. Om drukte te spreiden worden twee terrassen ingericht. Eentje bij baan 5 en 6 en één bij baan 9 en 10.
  2. Leden houden (ook aan het tafeltje) 1,5m afstand tot elkaar, uitgezonderd leden van één huishouden wonend onder het zelfde dak.
  3. Er wordt op de grond aangegeven, waar terrasmeubilair moet staan. Stoelen en tafels mogen niet verzet worden. Er wordt hierbij rekening gehouden met de loopruimte, doorgangen van minimaal 1.5 meter en de minimale afstand tot elkaar.
  4. Er is één duidelijke ingang vanaf (beide!) terrassen naar binnen: bij het terras voor baan 5 en 6, de deur naast de vitrinekast (deze kast staat binnen). De ingang is duidelijk zichtbaar op het raam aangegeven.
  5. Er is één duidelijke uitgang van binnen naar de terrassen, namelijk de deur naar baan 9,10 en 11, ook deze wordt duidelijk aangegeven. Betekent bijvoorbeeld, dat je even om moet lopen langs het speeltuintje als je met je bestelling naar het terras voor baan 5 en 6 wilt.
  6. Route naar het toilet: Als je in het clubhuis bent, is de route naar toilet aangegeven (langs de bar en afhangbord naar het halletje waar de toiletten zich bevinden). Na toiletgebruik clubhuis via hoofdingang verlaten.
  7. Na en voor het toiletgebruik, je handen goed wassen en drogen.

En hoe wordt het clubhuis ingericht en gebruikt?

  1. Leden worden gestimuleerd om zoveel mogelijk op het terras plaats te nemen in plaats van binnen in het clubhuis. Alleen zitplaatsen, geen staanplaatsen.
  2. Voor de kassa hangt een spatscherm.
  3. De tafels binnen krijgen een nummer.
  4. Leden houden ook binnen, aan het tafeltje, 1,5m afstand tot elkaar, uitgezonderd leden van één huishouden wonend onder het zelfde dak.
  5. Leden uit meerdere huishoudens mogen met maximaal 4 personen aan één tafel, daarbij de 1.5 m respecterend.
  6. Pin automaat wordt regelmatig gereinigd (liefst om de 30 minuten)
  7. De keuken is dicht. Eigen consumpties behoudens eigen water c.q. sportdrank voor op de baan zijn niet toegestaan.
  8. Om de ventilatie te bevorderen in het clubhuis, dienen de ingang en uitgang naar de terrassen permanent open te staan.

De volgende werkzaamheden horen bij iedere bardienst

  • Klaarmaken van bestellingen zoals (warme) drankjes, snoepgoed en verpakte versnaperingen en deze afrekenen.
  • Op de tafels in het clubhuis en de terrassen de geplastificeerde drankenkaarten met een beknopte versie van de richtlijnen plaatsen. Leden maken hun keuze aan tafel en daarna gaat één lid per tafel naar het bestelpunt om de bestelling door te geven en te betalen. Dit bestelpunt (bij de kassa) is duidelijk aangegeven in het clubhuis.
  • Een lege vaatwasser korf buiten en in het clubhuis neerzetten, zodat iedereen zijn eigen vuile glas of kopje er inzet. Zet er ook lege kratten bij voor lege frisdrank- en bierflesjes.
  • Als de korf met vuile vaat vol is, plaatst de barbezetting deze in de vaatwasser. Vaatwasser wast met 65 graden en spoelt na met 95 graden. Alles wordt na gedroogd.
  • Schone vaat vanuit de vaatwasser, compleet met korf, weer op het terras en in het clubhuis Iedereen kan dan zijn eigen (bier, wijn of frisdrankglas pakken).
  • Suiker, theezakjes, koekjes, melk en lepeltjes worden op tafels en bij het bestelpunt in clubhuis en op de terrassen neergezet, zodat leden dit zelf kunnen pakken.
  • Hartigheden (pringels, zakjes chips etc.) worden op de tafel bij bestelpunt neergezet en men kan dit zelf pakken. (uiteraard wel afrekenen)
  • Schoonhouden van werkoppervlaktes (ieder uur), tafels binnen en buiten (na ieder gebruik).
  • Voorraad bar aanvullen. De voorraad bevindt zich in de twee voorraadruimtes achter de keuken;
  • Terras schoonhouden (tafels en tegels);
  • Koffiemachine reinigen indien machine daarom vraagt.
  • Na iedere dienst gebruikte handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes vervangen. Schone doeken liggen in de kast bij de bier-cel. Vuile doeken in de wasmand leggen.
  • Presentielijst tekenen;

 

Extra informatie:

  • Degene die bestelt en betaalt, dient de looproute te volgen die met pijlen en/of tape in het clubhuis en op de terrassen zijn gemaakt, van en naar de bar.
  • Als er meerdere mensen willen bestellen nemen die plaats in de 1.5 meter vlakken (wachtrij bij de bar) tot men aan de beurt is.
  • De ingang vanaf de terrassen naar de bar en de route terug naar de terrassen worden gescheiden. Zo wordt voorkomen dat mensen elkaar kruisen.
  • Het lid plaatst zelf na consumptie de vuile vaat in de korf, die op het terras en/of in het clubhuis staat. Zet dan ook lege flesje(s) in de frisdrank- en/of bierkrat. Op deze manier wordt overmatig contact met vaat vermeden.
  • De keuken is dicht en het borrel-assortiment zoals zakjes chips en verpakte nootjes wordt uitgebreid.
  • Er kan vooralsnog niet betaald wordt met de KNLTB pas, alleen (bij voorkeur contactloos) via de pin.
  • Het assortiment wordt (tijdelijk) aangepast. Er wordt alleen verpakte borrel- en drinkwaren verkocht. Geen verse producten of frituur. Dit houdt in bier en frisdrank uit flesjes in plaats van per glas.

 

Hoe open je het clubhuis?

Om het clubhuis binnen te gaan als de rolluiken nog dicht zijn, heb je jouw KNLTB-pas nodig. Deze haal je bij de ingang door de paslezer.

De bediening van de rolluiken bevindt zich in de ruimte naast afhangbord.

Nadat je de rolluiken hebt geopend, kun je de terrasdeuren openen. De terrasdeuren NOOIT als eerste openen, dan gaat het alarm af. Dus ook niet via de terrasdeur naar binnen gaan als de rolluiken nog dicht zijn.

 

Specifieke taken bij het opstarten eerste bardienst van de dag:

Indien je de bar moet openen dan zijn de volgende werkzaamheden van belang:

  • Zet de lampen in het clubhuis aan daar waar nodig, wij houden onze energierekening graag laag!
  • Zet de stoelen van de tafels
  • Zet de vaatwasmachine aan. Instructie hangt bij de vaatwasser. Het opwarmen van het water duurt eventjes.
  • Laat de spoelunit NIET vollopen. Alle vuile vaat gaat in de vaatwasser! Leden plaatsen zelf de vuile vaat in de korf en pakken ook zelf schone vaat zoals glazen uit de korf die in de vaatwasser is geweest.
  • Controleer het terras en maak/veeg zo nodig de tafels, stoeltjes en het terras schoon/droog;
  • De muziekcomputer aanzetten volgens de aanwijzingen op het beeldscherm van de muziekcomputer.
  • Indien nodig gebruikte handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes vervangen. Schone doeken liggen in de kast bij de bier-cel. Vuile doeken in de wasmand leggen.

Hoe sluit je het clubhuis?

Als je alle taken die bij de laatste bardienst van de dag horen hebt gedaan kan je het clubhuis afsluiten door de rolluiken naar beneden te doen.

Bij het SLUITEN van de rolluiken controleer je:

  • Of er geen obstakels onder de rolluiken staan. De weg van het rolluik naar de vloer moet VRIJ zijn.
  • Of alle deuren naar de terrassen dicht zijn (hendels naar voren en IN het slot) en of alle ramen dicht zijn.
  • Of er geen mensen meer achter de bar staan.
  • Of alle rolluiken dicht zijn/gaan, loop nog een rondje om dit te controleren.

Als geheugensteuntje hangt de afsluitprocedure van de rolluiken en het alarm in de ruimte waar de bediening van de rolluiken zit.

 

Specifieke (schoonmaak)taken bij de laatste bardienst van de dag en het sluiten van het clubhuis:

  • De keuken schoonmaken (keukenbladen leeg en schoon) en geen etenswaren achter laten;
  • De bar en werkoppervlaktes schoonmaken
  • Alle (gebruikte) glazen door de vaatwasser.
  • Alle tafels in clubhuis schoonmaken
  • Alle stoelen op de tafels plaatsen
  • Prullenbakjes op de tafels legen
  • Terras en terrastafels leeg- en schoonmaken;
  • De vaatwasmachine leeg laten lopen (zie instructie)
  • Kassa en pinapparaat aan laten staan:
  • Baanverlichting uit als er geen spelers op de baan zijn
  • Ramen en deuren sluiten, rolluiken sluiten.
  • Na iedere dienst gebruikte handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes vervangen. Schone doeken liggen in de kast bij de bier-cel. Vuile doeken in de wasmand leggen.

Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA)

De instructie wordt gevolgd door een zelflerende toets en is verplicht vóórdat je bardienst gaat draaien. Je kunt hem vinden op www.nocnsf.nl/iva.

Als je deze toets hebt gehaald mail je het certificaat naar iva@otcdewarande.nl. Je kunt je certificaat ook printen en meenemen naar de club en opbergen in de map IVA achter de bar.

Als bij een wettelijke controle blijkt dat je certificaat niet aanwezig is kan de vereniging haar vergunning verliezen.

 

Regels en wetgeving
Er zijn een aantal bepalingen waar wij ons als vereniging aan moeten houden:

  • Wij verkopen geen sterke drank;
  • Wij verkopen geen drank aan jongeren jonger dan 18 jaar (ook niet als ze zeggen dat het voor ouders of ouderen is).
  • Bij twijfel over de leeftijd legitimatie vragen (op de tennispas staat ook geboortedatum) (IVA instructie);
  • Kinderen onder de 18 jaar mogen niet achter de bar komen en geen bardienst draaien;
  • Het Clubhuis is volledig rookvrij;
  • Buiten op het terras en langs de banen mag NIET gerookt worden, we zijn een rookvrije vereniging
  • Roken mag alleen bij de rookpaal
  • Instructie Verantwoord Alcohol schenken is verplicht.

 

Vragen?
Mail ze naar barplanningOTCW@gmail.com

 

, , ,
Vorig bericht
Balletje slaan?
Volgend bericht
We organiseren een interne competitie (op sterkte!) deze zomer

Gerelateerde berichten

Menu