Wat is padel?

Padel, een snelgroeiende racketsport, combineert elementen van tennis en squash. Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld, omringd door glazen wanden en gaas. Twee teams van twee spelers gebruiken solide rackets en een speciale bal. De dynamiek draait om slimme plaatsing, nauwkeurige slagen en strategie. Padel is laagdrempelig en sociaal, waardoor het aantrekkelijk is voor diverse leeftijden en vaardigheidsniveaus. De sport vergt behendigheid, snelheid en tactisch inzicht. Met zijn toenemende populariteit wereldwijd biedt het kansen voor competitie en recreatie. Ontdek deze opwindende sport die zowel voor beginners als ervaren spelers uitdagend en vermakelijk is.

Spelregels

De regels vertonen gelijkenissen met tennis: je moet de bal over het net en binnen het speelveld van de tegenstander slaan. Maar hier is het interessante deel: nadat de bal stuit, mag je deze tegen de wand laten komen voordat je hem terugslaat. Dit zorgt voor veel snelle actie, allerlei strategieën en onvoorspelbare speelmomenten.

De puntentelling lijkt op die van tennis, met 15, 30, 40 en game, en deuce bij 40-40. Padelwedstrijden bestaan meestal uit “best-of-three” sets. Een set wordt gewonnen door als eerste team zes games te behalen met een verschil van twee games. Bij een gelijke stand van 6-6 volgt een tiebreak.

De service is onderhands en moet achter de servicelijn stuiteren in het diagonale servicevak van de tegenstander. Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken voordat je hem terugslaat. Na het stuiteren mag de bal de wanden of het hekwerk raken, behalve voor de eerste slag. Het spel gaat door totdat er een overtreding is begaan of de bal twee keer op de grond stuit.

Op www.nlpadel.nl vind je meer alle officiële spelregels van padel en lees je ook meer over competities, toernooien en evenementen.

Geschiedenis van padel

De geschiedenis van padel voert terug naar 1962, Acapulco, waar de welvarende Mexicaan Enrique Corcuera een padelbaan in zijn tuin liet aanleggen. Dit dubbelspel, gespeeld met ‘peddels’, vindt zijn vroege oorsprong zelfs terug in 1890 op Engelse schepen. Tijdens trans-Atlantische reizen gebruikte men reddingsboten en ‘peddels’ om een vorm van ‘tennissen’ te beoefenen.

De sport vond voet aan de grond in Zuid-Amerika, vooral onder de Mexicaanse elite en in Argentinië, voordat het de oceaan overstak naar Spanje. Het werd in 1970 geïntroduceerd door het Spaanse koningshuis en groeide uit tot de op één na populairste sport van het land, naast het alomtegenwoordige voetbal.

Op dit moment is padel één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 18 miljoen beoefenaars.